Sägnen och historia

Det finns en förklaringssägen om hur det gick till när sjön Sommen uppkom, som kallas Urkon och handlar om kon Sommakoa. Men om man vill kan man också välja att tro på den mer vetenskapliga förklaringen.

Urkon

Enligt sägnen uppstod sjön Sommen när Urkon, vardagligt kallad Sommakoa, fick ett vansinnesutbrott och sparkade upp en hålighet som vattenfylldes. Som straff blev Urkon instängd i en grotta av trollkarlen Some. Kon sitter inspärrad än idag och ligger på en bädd av stenkol och en djurfäll. Varje julafton får hon äta ett hår av fällen – och när fällen är slut ska hon bryta sig ut och förstöra hela världen. Urkons grotta ligger vid västra stranden av Norra Vi-fjärden, norr om Tullerum. Att ta sig dit till Urberget till fots är besvärligt, lättast är att hitta dit sjövägen. Den ilskna Urkon har bildats av på många vis, den mest påtagliga är dock den 400 kg tunga träskulpturen som finns på Torpön.

En mer vetenskaplig förklaring till Sommens uppkomst är att för sisådär 70 000 år sedan började inlandsisen breda ut sig över Sverige för att nå sin maximala utbredning knappt 50 000 år senare. Under ytterligare årtusenden blev klimatet varmare och ismassorna smälte. Issjöar uppstod, bland annat Sommenissjön som dämdes upp på sydsvenska höglandet. Sommenissjön var en jättelik föregångare till dagens Sommen och hela den dramatiska naturen runt sjön präglas av spår från istiden.